Betaalbare luxe
Oh? Waarom?
‘IJs is gewoon steeds populairder geworden. Het is gewoon een betaalbaar product gebleven tijdens de crisis.’
Kijk! De crisis was de vriend van de ijssalon!
‘Relatief, wel ja. IJs is eigenlijk een luxe, natuurlijk, maar wel een luxe die mensen zich kunnen veroorloven.’
Een bolletje pistache is een minder dure luxe dan een vakantie naar Ibiza.
‘Juist. Of een nieuwe keuken, of een nieuwe auto.
Die werd dan even uitgesteld. Zo’n nieuw jasje in de etalage was dan toch wel weer 150 euro. Maar, een ijsje op de terugweg naar huis, van pakweg anderhalve euro per bolletje, dat kon er dan weer wél vanaf. Hadden de mensen toch een leuke afsluiting van de dag.’
Even valt ons gesprek stil. Ik kijk de ruimte rond.
Shu-ta roert wat in het bodempje van zijn espresso. Heel even lijkt hij te twijfelen, maar dan begint hij toch maar verder te praten. ‘Nou ja, en afgelopen dinsdag ben ik dus zesde geworden. Met een koffie-ijsje. Ik heb hem gemaakt met de espresso die wij hier nu samen drinken. Het was die dag echt stormachtig weer. Dat kwam goed uit: ik heb die dag ijsbereiders gesproken die, als het goed weer was geweest, niet waren gekomen, omdat ze dan gewoon in de salon hadden willen staan, maar goed, als het slecht weer is, kun je best een keer een dagje dicht.’
De Nederlandse IJsbond had door het weer een beetje geluk met de ijsbereidersbereidheid. Maar goed, en dan word je dus zesde, van de 63?
‘Nee, het zijn er nu dus wel wat meer. We groeien steeds meer, er komen steeds meer ijsbereiders bij.’
Oké, top. Met hoeveel waren jullie nu, acht jaar na het pistachetoernooi?
‘75.’
Geheim van het koffie-ijsje
Maar hoe bereid je je voor dan? Ik bedoel, het Nederlands elftal gaat op trainingskamp, wat doe jij? Hoe heb jij het zesde koffie-ijs van Nederland gemaakt?
‘Het helpt wel dat ik erg van koffie houd. We hebben hier in de ijssalon ook wel echt gewoon goede koffiebonen. Dat scheelt al zoveel. En we hebben een goede espressomachine.’
Dus je had dit jaar ook wel echt geluk met de loting.
‘Ja, zeker. Het is een smaak die me ligt. Om het jaar moeten we ook sorbetijs maken, ja, daar heb ik gewoon minder mee. Ik hou van notensmaken en koffiesmaken.’
En dan kom je terug in Epe en dan gaat hier de vlag uit?
Shu-ta denkt eventjes na. Dan legt hij, een klein beetje verontschuldigend, uit dat het nog niet echt ijsweer is geweest sindsdien. ‘De meeste mensen hier in het dorp hebben het nog niet geproefd, nee.’